28.8.10

Simon HOFFMEYER - 10 MARI SIBIENI

Este unul dintre cei mai importanţi sculptori ai Transilvaniei secolului al XVIII-lea. Unul dintre acei maeştri pietrari, ce a făcut trecerea de la breaslă la artă. S-a născut la Cluj, la Sibiu ajungând în jurul lui 1777, contractat fiind de baronul Brukenthal.
Numele său se leagă în Sibiu de Palatul Brukenthal, fiind unul dintre cei mai importanţi artişti ce au lucrat la construcţia şi decorarea acestui monument. În urma lui, au rămas ca dovadă a artei şi măiestriei sale, portalele şi supraportalele, precum şi întreaga decoraţie a faţadei. Tot el a creat întreg mobilierul decorativ al palatului, precum sobele (nu doar design-ul acestora, dar şi planul de montare, ocupându-se şi de montarea lor propriu zisă), candelabrele, statuile, urnele, dar şi elemente mai puţin importante, aparent, cum a fost vesela familiei Brukenthal.
Cea mai importantă lucrare a sa este, conform specialiştilor (deşi nu exită un consens general), realizarea atlanţilor din curtea interioară a muzeului. În atelierul său au fost create şi cariatidele ce au fost aşezate în faţa casei omonime de pe strada Mitropoliei.
A murit la Sibiu, la începutul secolului al XIX-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu