18.8.10

IOAN SLAVICI - 10 MARI SIBIENI


S-a născut în 1848 în prezentul judeţ Arad. A studiat dreptul la Budapesta.
Revine în Transilvania, unde lucrează ca notar. Pleacă la Viena pentru a-şi definitiva serviciul militar.
La Iaşi, a debutat ca jurnalist şi scriitor în "Convorbiri literare" în 1871. unde intră în contact cu Junimea. În 1903 a primit premiul Academiei Române, al cărui membru corespondent era din 1884.
Revine în Transilvania, la Sibiu. Aici se implică în activitatea Partidului Naţional Român şi redactaează ziarul „Tribuna” - primul ziar cotidian laic al românilor din Transilvania. pentru activitatea sa va fi arestat de mai multe ori.
A plecat la Bucureşti, unde este numit în 1874 secretar al Comisiei Colecţiei Hurmuzachi. A fost profesor şi redactor la revista „Timpul”. A co-editat, de asemenea, revista „Vatra”. A rămas la Bucureşti în timpul ocupaţiei germane din 1916 – 1918. A lucrat pentru ziarul „Ziua” şi „Gazeta de Bucureşti” ziare ale ocupaţiei germane. Pentru pactizarea sa cu Puterile Centrale este arestat, pentru un an, în 1919.
A fost cofondator al Societăţii Academice Sociale Literare România Jună. A fost unul dintre organizatorii „Serbării de la Putna a Studenţimii române din ţară şi din străinătate”.
A murit după Marea Unire, în 1925, ignorat de opinia publică şi marginalizat.

PS Profit de ocazie sa imi amintesc de una din nuvelele mele preferate "Moara cu noroc" de Ioan Slavici, care mi-a marcat copilaria şi pubertatea...in sens negativ, dar cu schepsis in experienta ulterioara a vieţii:)...Of, diferenţa dintre acele vremuri si actualitate e cam insesizabilă! Un Lică Sămădăul...există la orice colţ de uliţă, stradă, coridor al Casei Poporului...Şi o Ană şi un Ghiţă! Gata cu comentariile, ma duc să ma întâlnesc cu bloggerii...şi să ma gândesc la #prinsibiulmeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu